Terug

ARCHIEF: Moerdijkse Cultuurprijs 2016

Datum: vrijdag 18 november 2016

Impressie:

Moerdijkse Cultuurprijs 2016

Vier genomineerden Cultuurprijs Moerdijk 2016 bekend

De Jury van de Cultuurprijs Moerdijk heeft voor 2016 vier nominaties vastgesteld. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 18 november tijdens een feestelijke avond.

Nieuw dit jaar is dat het publiek suggesties voor genomineerden kon aandragen. De Jury heeft hier nadrukkelijk rekening mee gehouden. Eén van de nominaties is meerdere keren door het publiek getipt. Ook is nieuw dat het Havenschap Moerdijk zich als sponsor aan de prijs heeft verbonden.

De vier genomineerden zijn:

–         d’Engelenburgh
Ellen en Marcel Deelen-Beekman herstelden de voormalige pastorie in Fijnaart in de oorspronkelijke sfeer. Zij stellen dit rijksmonument open voor culturele activiteiten zoals concerten, exposities, literaire middagen, monumentendagen, workshops, cultuureducatie voor kinderen. Het echtpaar is zelf ook actief, als zangeres en als schrijver. Een waardevolle toevoeging aan het culturele aanbod in de gemeente.

–         Erwin van Damme
Deze fotograaf uit Willemstad fotografeert fragmenten van het dagelijks leven. Hij laat zien hoe bijzonder de dagelijkse gang van zaken in het leven kan zijn. Zijn haast schilderachtige foto’s maakt hij vaak in stemmig zwart-wit. Hij is een stille kracht die werkt vanuit Willemstad maar zijn oog richt op vele delen van de wereld.

–         Fort Sabina
Het best bewaarde geheim van West-Brabant. Een belangrijk monument uit onze geschiedenis waar met behulp van vrijwilligers verrassende activiteiten plaatsvinden op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Vele inwoners uit Moerdijk vonden al hun weg naar het fort. Het project Waterpoort stimuleert het bezoek en het gebruik zodat nog meer bezoekers op deze bijzondere plek kunnen genieten van een cultureel dagje uit.

–          Theatercollectief Protheze
Al vele jaren een vaste waarde in cultureel Moerdijk. Hun wortels liggen in Zevenbergen maar zij treden op in de hele gemeente. Met veel passie maken zij kleinschalige toneelvoorstellingen op bijzondere locaties. Bekende stukken worden door hen omgetoverd tot spannende bewerkingen die voor onvergetelijke avonden zorgen.

De Jury kiest uit deze genomineerden een winnaar. Deze zal bekend worden gemaakt op 18 november 2016.  Dan is er een feestelijke avond onder verantwoordelijkheid van de Stichting Cultuur Moerdijk. De genomineerden zullen aan deze avond een bijdrage leveren. De hoofdprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 1500 . De drie aanmoedigingsprijzen zijn ieder € 250. De prijzen en de organisatie worden mogelijk gemaakt door het Havenschap Moerdijk.

De Jury van de Cultuurprijs Moerdijk is een onafhankelijke werkgroep onder de vlag van de Stichting Cultuur Moerdijk en bestaat uit:
Wendy Konijnendijk (Klundert), Conny van Aken (Zevenbergen), Sylvia Ditmar (Willemstad), Esther Eenhuizen (Standdaarbuiten), Willian de Geus (Fijnaart) en de wethouder van Cultuur, Eef Schoneveld.  De onafhankelijk voorzitter is Dimph Rubbens. Coördinator Marjolein de Wit is verantwoordelijk voor de organisatie en uitreiking van de prijs.
Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht: Marjolein de Wit, coördinator Cultuurprijs. marjoleindewit1@gmail.com    mobiel:  06 2375 1975