Terug

Juryrapport Moerdijkse Cultuurprijs 2015


Omschrijving:

.Winnaar Cultuurprijs Moerdijk 2015

 

 

Stichting Behoud Watersnoodwoningen
Fijnaart en Heijningen

Juryrapport

De Watersnoodramp van 1 februari 1953 sloeg met veel geweld een enorm gat
in het land,  in dorpen,
in gemeenschappen en families,
in de hoofden en harten van vele mensen.
Hulp kwam in vele vormen, van alle kanten.
Vanuit Scandinavië werden huizen geschonken, beter bekend als de watersnoodwoningen.
Door één van die watersnoodwoningen te conserveren draagt de Stichting bij aan het behoud van cultureel erfgoed van de gemeente, de regio in het algemeen, en Heijningen in het bijzonder. Het is een stukje geschiedenis dat zeer verbonden is aan onze regio.
Het verhaal van de Watersnoodramp van 1953 wordt mede door de Stichting doorgegeven aan nieuwe generaties. Met behulp van dit verhaal wordt het belang van onze waterhuishouding benadrukt. Zo kan dit stukje cultureel erfgoed bijdragen aan de educatie van jongeren en andere belangstellenden.
De woning is daarbij een zeer tot de verbeelding sprekend hulpmiddel . Door de gehele woning als stijlkamer in te richten wordt het mogelijk om in de cultuur van de jaren vijftig te stappen. Het eenvoudige gezinsleven dat weer moest worden opgepakt na de enorme ramp wordt aan de hand van vele voorwerpen én zorgvuldige inrichting treffend geïllustreerd.
Het behouden en conserveren van de woning is met vele vrijwilligers gerealiseerd. Zo is een klein maar fijn cultureel pareltje ontstaan dat de moeite waard is om door velen te worden bezocht.

Dit alles heeft de Jury doen besluiten om de Cultuurprijs Moerdijk 2015 toe te kennen aan de Stichting Behoud Watersnoodwoningen Fijnaart en Heijningen.

Moerdijk, 19 september 2015
Namens de Jury
Albert de Vos