Terug

Inhoud lesmap


Omschrijving:

Lesmap(pen) voor elke basisschool
Speciaal voor basisschoolleerlingen uit de gemeente Moerdijk heeft Stichting Cultuur Moerdijk i.s.m. met diverse partners het lesprogramma ‘Moerdijkse Canon Levensecht!’ ontwikkeld. Dit lesprogramma verbindt erfgoededucatie aan kunst- en cultuurparticipatie en is bestemd voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het lesprogramma is ontwikkeld in het schooljaar 2012-2013. In dat schooljaar heeft elke basisschool in de gemeente Moerdijk één of meerdere exemplaren van de lesmap ontvangen.

Inhoud lesmap (impressie):
De lesmap bestaat uit drie delen met daarbij ondersteunend lesmateriaal.

 • Deel 1: Erfgoed
  Erfgoedlessen over de geschiedenis van de gemeente Moerdijk. Naast een introductieles en een afsluitende les bevat dit deel momenteel vier vensterthema´s. Elk vensterthema is als een complete lessencyclus uitgewerkt en kan afzonderlijk van de anderen gegeven worden.
  Een excursie naar een erfgoedlocatie binnen de gemeente is een echte aanrader. De lesmap bevat excursietips.
 • Deel 2: Creatieve kunstopdrachten
  Leerlingen geven met een speciale kunstopdracht expressie aan het vensterthema dat in de klas is behandeld. Er komt een kunstprofessional in de klas op bezoek en samen met een amateurkunstgroep gaan de kinderen aan de slag met hun opdracht.
 • Deel 3: Canon van Moerdijk Het derde deel is de complete versie van het boek de Canon van Moerdijk. Zie ook de website www.canonvanmoerdijk.nl.
 • Ondersteunend lesmateriaal
  In de hoes van de lesmap is een speciale poster met vensterbeelden van de Canon van Moerdijk toegevoegd. Ook treft u de Erfgoedonderzoeker van Erfgoed Brabant aan en stelt de Marktplaats Cultuureducatie per school een wandplaat van de landelijke canon ter beschikking. Deze materialen kunt u gebruiken als ondersteuning van de lessen. Via Stichting Cultuur Moerdijk is tevens een cd met de volksliederen van de verschillende kernen verkrijgbaar.

Aan de slag in de klas
Wilt u ook met het lesprogramma aan de slag? Stuur een e-mail naar Kunst op School via kunstopschool@cultuurmoerdijk.nl

Foto: Wim Aalbers (Fotoclub Moerdijk)