Terug

Inhoud lesmap


Omschrijving:

Lesprogramma Moerdijkse Canon Levensecht!
Speciaal voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente Moerdijk is het lesprogramma de “Moerdijkse Canon Levensecht!” ontwikkeld. Dit lesprogramma verbindt erfgoededucatie aan kunst- en cultuurparticipatie en sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs waardoor het gemakkelijk is in te passen in het bestaande curriculum.

Inhoud lesmap:
De lesmap van de “Moerdijkse Canon Levensecht!” bestaat uit drie delen met daarbij ondersteunend lesmateriaal:

 • Deel 1: Erfgoed, de vensterlessen (door leerkracht in de klas)
  Erfgoedlessen over de geschiedenis van de gemeente Moerdijk. Naast een introductieles en een afsluitende les bevat dit deel diverse vensterthema´s. Elk vensterthema is als een complete lessencyclus uitgewerkt en kan afzonderlijk van de anderen gegeven worden.
  Een excursie naar een erfgoedlocatie binnen de gemeente wordt hierbij aangeraden. De lesmap bevat uiteenlopende excursietips.
 • Deel 2: Creatieve kunstopdrachten (door kunstprofessional/-beoefenaar)
  Leerlingen geven met een speciale kunstopdracht expressie aan het vensterthema dat in de klas is behandeld. Er komt een kunstprofessional/-beoefenaar in de klas op bezoek en samen met een amateurkunstgroep gaan de kinderen aan de slag met hun opdracht.
 • Deel 3: Canon van Moerdijk
  Het derde deel is de complete versie van het boek de Canon van Moerdijk. Zie ook de website www.canonvanmoerdijk.nl.
 • Ondersteunend lesmateriaal
  In de hoes van de lesmap is een speciale poster met vensterbeelden van de Canon van Moerdijk toegevoegd. Ook treft u de Erfgoedonderzoeker van Erfgoed Brabant aan en via Stichting Cultuur Moerdijk is tevens een cd met de volksliederen van de verschillende kernen verkrijgbaar. Deze materialen kunt u gebruiken als ondersteuning van de lessen. 

Aan de slag in de klas
Wilt u ook met het lesprogramma aan de slag? Stuur een e-mail naar: info@cultuurmoerdijk.nl

Foto: Wim Aalbers (Fotoclub Moerdijk)