Moerdijkse Canon Levensecht!

Welkom op de webpagina van de ‘Moerdijkse Canon Levensecht!’

Lesprogramma Moerdijkse Canon Levensecht!

Speciaal voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente Moerdijk is het lesprogramma de “Moerdijkse Canon Levensecht!” ontwikkeld. Dit lesprogramma verbindt erfgoededucatie aan kunst- en cultuurparticipatie en sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs waardoor het gemakkelijk is in te passen in het bestaande curriculum.

De leerlingen worden aan de hand van de vensters (hoofdstukken) uit de Canon van Moerdijk meegenomen in de geschiedenis van hun eigen omgeving en vanuit dit blikveld komen ook de grotere thema’s uit de provinciale en landelijke geschiedenis aan bod. Met de creatieve kunstopdrachten geven de leerlingen expressie aan de vensters die in de klas zijn behandeld.
De eerste lessen van het lesprogramma zijn ontwikkeld in het schooljaar 2012-2013. In dat schooljaar heeft elke basisschool in de gemeente Moerdijk één of meerdere exemplaren van de lesmap ontvangen. Inmiddels is deze groeimap uitgebreid met diverse updates. Meer informatie over het lesprogramma.

  • Impressie vensterlessen: Beroemde Passanten, Landbouw, Tradities, Oorlog en Vrijheid, Monumenten en Watersnoodramp.
  • Impressie creatieve kunstopdrachten: Media (foto/film), Beeldende Kunst (vlies van vlas), Literatuur (dichten, rondeel), Dans/Sport (capoeira), Beeldende Kunst (vaandels), Beeldende Kunst (bevrijdingsvlag) en Media/Beeldende Kunst (fotografie tableau vivant geïnspireerd op bekend kunstwerk).

Ook met het lesprogramma aan de slag? Stuur een e-mail naar info@cultuurmoerdijk.nl

Productie ‘Moerdijkse Canon Levensecht!’
In het weekend van 8 en 9 juni 2013, bracht een team van ruim 300 spelers en vrijwilligers (kriskras uit de hele gemeente) de Canon van Moerdijk tot leven. Historische gidsen namen de bezoekers mee op een route door Fort Sabina. Van kruithuis tot kazerne: in elke fortruimte speelde een ander vensterverhaal. Het eindresultaat was een indrukwekkende productie over onze lokale geschiedenis vol dans, (improvisatie)theater, beeldende kunst, musical, zang en muziek die enthousiast is ontvangen door bezoekers, deelnemers en diverse media. Meer informatie over de productie.

De Moerdijkse Canon Levensecht! is een initiatief van Mariska van Beek en is gerealiseerd namens Stichting Cultuur Moerdijk i.s.m. ‘team MCL route onderwijs’, ‘team MCL route amateurkunst’, ‘Kunst op School’ en diverse partners.

Archief Moerdijkse Canon Levensecht!

Overhandiging eerste lespakket aan wethouder Koevoets

donderdag 17 januari 2013

expositie Moerdijkse Canon Levensecht!

01 juli 2013 - 30 augustus 2013