Terug

Bevrijding en Vrijheid


Omschrijving:

Creatieve les Bevrijding en Vrijheid door Kunst op School van start.

Op donderdag 5 maart gaat het project Bevrijding en Vrijheid van start op de basisscholen in de Gemeente Moerdijk. PCBS De Regenboog in Zevenbergen bijt het spits af.

Naar aanleiding van 70 jaar Bevrijd en in het kader van het lesprogramma Moerdijkse Canon Levensecht geeft de werkgroep Kunst op School een creatieve les. Deze les is gekoppeld aan de vensters Tweede Wereldoorlog en Bevrijding uit de Moerdijkse Canon.

Met behulp van de lesmap Moerdijkse Canon Levensecht zullen de docenten van groep 7 op 12 Moerdijkse basisscholen de leerlingen voorbereiden op de creatieve les met als thema Schaarste. Samen maken we een vlaggetjesslinger met hergebruikt textiel; oude kleding, huishoudtextiel en uitgehaalde wol….

Voor nadere informatie   – – – >>>   Klik hier

De Tweede Wereldoorlog begon in de gemeente Moerdijk op 10 mei 1940. Er werd niet overal even hard gevochten maar vaak was de schade groot en zijn er veel slachtoffers gevallen. Sommige mensen leefden onder erbarmelijke omstandigheden, er werd honger geleden en er was in vele opzichten schaarste.

Alles werd hergebruikt of kreeg een nieuwe functie, daarom werden er maar weinig spullen weggegooid. Kleren werden vermaakt en gedragen tot ze op de draad versleten waren. Regenjassen werden gemaakt van waterdicht gemaakte lakens. Als er geen schoenen meer waren, werden die gemaakt, met houten of kurken zolen. Er werden zelfs bruidsjurken van parachutestof gemaakt!
vlaggetjes 1Daarom was de blijdschap groot toen in 1944 de bevrijders kwamen en de vijand moest vertrekken. Eindelijk weer vrij! Overal werd uitbundig feest gevierd. En wat is er feestelijker dan vlaggen en slingers! En ook die werden zelf gemaakt, en liefst kleurig of in rood, wit en blauw, met de schaarse materialen die er nog waren…