Terug

ARCHIEF: Trio Alba

Datum: zondag 22 mei 2016
Locatie: Moerdijkzaal (Gemeentehuis Zevenbergen)

Impressie:

 

Het debuut concert van het Oostenrijkse pianotrio in Nederland.

De Duitse violiste Livia Sellin, de Oostenrijks-Italiaanse cellist Philipp Comploi en de Chinese pianiste Chengcheng Zhao leerden elkaar kennen aan de gereputeerde Kunstuniversiteit van Graz en richtten in 2008 het TRIO ALBA op.

Amper een jaar later concerteerde het trio al in Shanghai en Peking in het National Centre for the Performing Arts. Ze zijn een graag geziene gast op festivals en in kamermuziekseries in Italië, Oostenrijk, Spanje, België, Duitsland en Zuid-Amerika en musiceerden zelfs op het Kammermusikfest van Gidon Kremer in Lockenhaus. Tijdens hun eerste concerttournee door Argentinië debuteerde het TRIO ALBA in oktober 2012 in het roemrijke Teatro Gran Rex van Buenos Aires. Een mijlpaal voor het TRIO ALBA was ook de internationale muziekwedstrijd  ‘Schubert und die Musik der Moderne’. Dit leidde hen naar belangrijke podia zoals de befaamde reeks van het Musikverein für Steiermark en het Weense Konzerthaus. In februari 2013 bracht het trio zijn eerste CD uit bij het prestigieuze label MDG (Musikproduktion Dabringhaus und Grimm) met de beide pianotrio’s van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Deze CD werd meermaals bekroond. Een tweede CD met muziek van Joseph Marx verscheen begin 2015. Het TRIO ALBA voelt zich ook aangesproken door de muziek van deze tijd. Onder de indruk van hun interpretatie van haar klaviertrio Phoenix give me wings, schreef de vooraanstaande Canadese componiste Kelly Marie Murphy een nieuw werk voor het TRIO ALBA. De wereldpremière ervan bracht hen in juli 2014 naar New York en Ottawa.

De musici van TRIO ALBA studeerden aan de Kunstuniversiteit van Graz bij professor Chia Chou, de pianist van het befaamde Trio Parnassus. Verdere artistieke impulsen kregen ze van Thomas Selditz, Stefan Görner, Alexander Lonquich, Kolja Lessing en van de leden van het Hugo Wolf Kwartet.

Het trio koos zijn naam ALBA (Italiaans voor zonsopgang) naar het Zweedse lied ‘Se solen sjunker’, dat Franz Schubert inspireerde voor het tweede deel van zijn Klaviertrio in Es.
Met de steun van Kulturforum Austria maakt het trio in mei 2016 een muzikale reis naar België en Nederland. Het concert in Zevenbergen is tevens hun debuut in Nederland en op het programma staan werken van Oostenrijkse componisten.