Terug

ARCHIEF: Erasmus Trio

Datum: zondag 15 maart 2015
Locatie: Moerdijkzaal, Zevenbergen

Impressie:

Erasmus Trio

Het Erasmus Trio is sinds meer dan 15 jaar een van de toonaangevende pianotrio’s in Europa.

Het Erasmus Trio, opgericht in 1991 door de pianist Thomas Herrmann en vernoemd naar de kosmopoliet en vrijdenker Desiderius Erasmus, is sinds jaren een van de toonaangevende pianotrio’s in Europa.  Net als Erasmus heeft het trio, dat sinds 2004 bestaat uit een Duitse pianist, een Wit-Russische violiste en een Chinese celliste, altijd open gestaan voor nieuwe ideeën en impulsen.

Naast bekende werken uit de klassiek-romantische periode heeft het ensemble tevens verscheidene speciaal voor het Erasmus Trio geschreven composities op het repertoire staan.

Het ensemble maakte verschillende radio- en televisie opnames in Nederland en Duitsland. De Chinese Nationale Televisie (CCTV) en Beijing Media Group wijdden in september 2007 speciale uitzendingen aan het Erasmus Trio.

In 2001 verscheen de eerste CD van het ensemble met werken van Schubert en Schnittke. In augustus 2007 verscheen een nieuwe CD met o.a. zelden gespeelde werken van Glinka en drie speciaal voor het Erasmus Trio gecomponeerde werken: een Chinese compositie en twee Tsjaikovsky-bewerkingen.

Vera Laporeva bespeelt een viool van de Italiaanse vioolbouwer C.A.Testore van 1751. Xiaojia Xu bespeelt een Amsterdamse cello uit 1720, toegeschreven aan P.Rombouts. Haar strijkstok is een Parijse A. Lamy uit 1900.

Het eerste deel van het programma bevat werken van Hummel, Bridge en Grieg. Na de pauze volgen werken van Piazzolla en Brahms.

Vera Laporeva -viool
Xiaojia Xu –cello
Thomas Herrmann – piano

Website: www.erasmustrio.com