Terug

ARCHIEF: Duo Macondo

Datum: zondag 31 januari 2016
Locatie: Moerdijkzaal

Impressie:

.
Foto: .Romain d’Asembourg

Duo Macondo
Mikhail Zemtsov – altviool en Enno Voorhorst – gitaar

Een duo altviool-gitaar komt niet vaak voor, maar het gaat prachtig samen! De lage klank van de altviool past precies in het klankgebied van de gitaar waardoor beide instrumenten volledig tot hun recht komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Paganini al schreef voor deze bezetting.

Altviolist Mikhail Zemtsov en gitarist Enno Voorhorst troffen elkaar zes jaar geleden en gaven sindsdien vele concerten in binnen- en buitenland. Het programma van Duo Macondo wordt gedomineerd door Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek maar bevat ook hedendaags werk. De naam Macondo refereert aan het boek ‘honderd jaar eenzaamheid’ van nobelprijswinnaar García Márquez waarin hij schrijft over over de imaginaire stad Macondo. Geboren in Colombia weet Márquez het karakter van Latijns-Amerika als geen ander in z’n verhalen te verweven.

Mikhail Zemtsov werd geboren in Rusland en kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde Mikhail aan de conservatoria te Moskou, Hamburg en Maastricht met o.a. Michael Kugel. Hij is prijswinnaar van de “1st International Viola Competition” in Wenen. Als solist trad hij op met o.a. het Moskou Conservatorium Kamerorkest en Luxembourg Phiharmonisch orkest.

Enno Voorhorst, geboren in Den Haag 1962, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Käppel en David Russell.

In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan.

Het programma bevat werken van Antonio Ruiz-Pipó, Enrique Granados, Isaac Albeniz, Olivier Messiaen en Astor Piazzolla.