Terug

ARCHIEF: Duo de Pijper en Sponselee

Datum: zondag 03 april 2016
Locatie: Moerdijkzaal

Impressie:

.

 

Rogier de Pijper – dwarsfluit en Hetty Sponselee – piano

Met dit concert nemen zij u mee op reis in de mythische wereld van Pan en de legende van Undine. In de sonates komen beide instrumenten ook solo uitstekend tot hun recht en voeren zij u gezamenlijk mee in een mysterieuze wereld.

Sonate ‘Undine’ is een sonate voor fluit en piano gecomponeerd door Carl Reinecke. Het is een van de weinige composities voor fluit uit de (laat)-romantische periode. De sonate is gebaseerd op het boek van Friedrich de la Motte Fouqué uit 1811 en vertelt het tragische verhaal van Undine, een mythologische waternimf. Undine, dochter van de Zeekoning, verlaat haar omgeving om een menselijke liefde te vinden, in de hoop daarmee een onsterfelijke geest te krijgen.

Sonata ‘La flute de Pan’ van Jules Mouquet is genoemd naar een verhaal uit de Griekse mythologie. Pan is een zoon van Hermes en de nimf Penelope. Hij is de god van het woud en patroon van de herders en hun kudden. Pan heeft het onderlijf en de hoorns van een geit, maar een menselijk bovenlijf. De panfluit is naar hem vernoemd: hij zat de nimf Syrinx achterna, maar zij wilde graag maagd blijven en bad tot de goden, terwijl ze Pans adem al in haar nek voelde. Haar gebed werd verhoord en ze veranderde net op tijd in een rietstengel. Daar maakte Pan toen zijn fluit van.

Rogier de Pijper is musicus. Als fluitist richt hij zich voornamelijk op kamermuziek. Samen met pianiste Hetty Sponselee maakte hij in 2013 hun eerste CD ‘Undine’. Daarnaast speelt Rogier in het fluitkwartet Beau4. Tot 2013 was Rogier als docent verbonden aan het conservatorium van Tilburg. In 2014 won hij de Cultuurprijs Halderberge.

Zijn project ‘Flutecolors’ en de daar bijbehorende website, waarin hij moderne speeltechnieken voor dwarsfluit toegankelijk maakt voor fluitisten, componisten en luisteraars, wordt over de hele wereld positief ontvangen.

Hetty Sponselee studeerde piano aan het Brabants conservatorium en het conservatorium van Antwerpen bij Jacques de Tiège. Momenteel speelt ze veel kamermuziek en begeleidt diverse koren en solisten. Veel inspiratie vindt ze in de muziek van Astor Piazzolla samen met Grupo del Sur. Daarmee nam ze naast twee studio cd’s in 2014 de live-cd ‘Inspiración’ op in het Concertgebouw te Amsterdam.

Met de Engelse sopraan Sheila Conolly nam zij de ‘December Songs’ van de Amerikaanse componist Maury Yeston op en de cd ‘Papillons’ met liederen van de Franse componisten Chausson en Debussy.

Het programma bevat werken van François-Joseph Gossec, Carl Reinecke, Philippe Gaubert, Ennio Morricone,  Ian Clarke, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Jules Massenet, Jules Mouquet en John Denver.