Terug

ARCHIEF: Brisk

Datum: zaterdag 12 november 2016
Locatie: Koepelkerk, Willemstad

Impressie:
BRISK
.
BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten.
Het woord betekent, levendig, wakker en snel.  En dat is ook precies wat BRISK recorderquartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.
Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.Geen dag zonder Bach is het adagium van talloze musici en muziekliefhebbers, zo ook van BRISK. Reden genoeg dus om een programma aan deze grootmeester te wijden. Koraalvoorspelen, concerti, fuga’s, bewerkingen van muziek uit Bach’s cantates en inventies behoren tot de favorieten van BRISK. Ze worden uitgevoerd met blokfluiten in barokstemming, waaronder een bijzondere c-bas en contrabas van Friedrich von Huene. Het geluid van vier blokfluiten heeft iets van een levend orgel, iedere lijn krijgt een persoonlijke invulling. “…Het is alsof een orgeltje wordt aangetoetst door een in al zijn vingers wakkere speler…” schreef een recensent onlangs over BRISK.  Naast de muziek van Bach klinken korte eigentijdse commentaren in de vorm van nieuwe inventies van Mayke Nas, Guus Janssen en Toek Numan.
.
BRISK heeft een enorme verzameling blokfluiten die door bouwers uit de hele wereld speciaal voor hen gemaakt zijn. Een concert van BRISK is dan ook spectaculair om naar te kijken.
De groep presenteert bijzondere projecten met de meest uiteenlopende gasten. Daar zijn bekende namen  uit de oude muziekwereld bij, maar ook specialisten uit het nieuwe muziekcircuit. Deze programma’s zijn een unieke aanvulling op het Nederlandse kamermuziekaanbod.
BRISK werkt veel samen met kunstenaars uit andere disciplines zoals, acteurs, regisseurs, filmers, schrijvers en vormgevers.
BRISK treedt ook graag en vaak op voor kinderen. Met diverse succesvolle kindertheaterproducties bereikte het kwartet een groot jong publiek.
Het ensemble is met oude en nieuwe muziek op meer dan tien cd’s te beluisteren, die allemaal zeer goede kritieken kregen.
Contact met het publiek is heel belangrijk voor BRISK. Dat gebeurt door een ontspannen presentatie van de concerten, en door ontmoetingen vooraf met het publiek. De groep geeft ook vaak  workshops, en stimuleert daarmee het contact tussen de professional en de amateur.
Foto BRISK: Susanna Borsch, Alide Verheij, Marjan Banis en Bert Honig
In de voorverkoop kosten de kaarten € 10,00, te reserveren bij Lenie Ozephius,
tel 06-13508110.