Terug

ARCHIEF: The Shape of Water

Datum: donderdag 01 november 2018
Locatie: Theater De Schuur

Impressie:

Let op: Donderdagavond

Dit romantische onderwatersprookje van Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) is een overdonderende ode aan vele films en genres van weleer. The Shape of Water werd daarom ook door critici bejubeld, won twee Golden Globes en een Gouden Leeuw.

Daarnaast werd de film genomineerd voor maar liefst 13 Oscars, waarvan het er vier won: onder meer de Oscars van Beste film en Beste regie.

Volgens recensenten:
Een romantisch sprookje, Koude Oorlog-thriller, monsterfilm, avonturenfilm, een prettige dosis relativerende humor en een vleugje sociaal-maatschappelijk commentaren. Del Toro weet van al die elementen een betoverend staaltje cinema vormen.

Samenvatting:
1962, gedurende de Koude Oorlog. De dove schoonmaakster Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium.

Geregisseerd door Guillermo del Toro; met Sally Hawkins, Michael Shannon en Richard Jenkins

Regisseur Guillermo del Toro over The Shape of Water en de rol van Doug Jones, die als acteur de rol van het monster speelde, en de politieke kant van de film: “Mijn film is bedoeld als tegengif voor mensen als Trump.”