Terug

ARCHIEF: Speciale voorstelling! Uniek Film – Orgel concert in de NH-kerk. Door Paul de Maeyer met de film The Kid.

Datum: zaterdag 28 april 2018
Locatie: NH Kerk Zevenbergen

Impressie:

Onder vertoning van de film The Kid van Charlie Chaplin, zal Paul de Maeyer de film muziek spelen / improviseren op het Flentrop orgel in de NH kerk in Zevenbergen.

Adres voorstelling:
NH Kerk; Markt 4, Zevenbergen

Een uniek film – orgel concert in een prachtige ambiance!!

Paul De Maeyer is een internationaal gereputeerd Belgisch concertorganist en improvisator. Hij is bekend omwille van zijn originele programma’s en live-begeleiding van stom-me films. Hij werkt als docent orgel, liturgisch organist en festivalorganisator in Gent. Hij werd geboren te Halle in Vlaanderen in 1964 en studeerde aan het Lemmensin-stituut te Leuven en het Conservatorium te Utrecht (solistendiploma voor or-gel.) Hij zet zich sterk in voor de promotie van orgelcultuur en het actief gebruik van historische orgels. Zijn debuut als filmbegeleider maakte hij in 2006 aan het orgel van Kontich met de film Modern Times van Charlie Chaplin.

Het Flentrop orgel: “Wat een mooi orgel” zei Paul de Maeyer toen hij in 2015 een concert gaf bij de film Modern Times. De kerk waarin het orgel staat is werd na de 2e Wereldoorlog weer gerestaureerd. Het orgel werd in 1954/55 gebouwd.

Voor de liefhebber: Dit 16′ orgel telt 33 stemmen verdeeld over drie manualen en pedaal. Het orgel geldt als één van de mooiste orgels in West Brabant. Talloze bekende en minder bekende organisten gaven er een concert en zij waren enthousiast over het orgel en de akoestiek in de kerk.

The Kid: Charles Chaplin speelt een arme man met goede bedoelingen. Wanneer een moeder haar kind achterlaat in een auto, hoopt ze dat rijke mensen voor hem zullen zorgen. Maar het lot staat niet aan haar zijde en de auto wordt gestolen door twee dieven. Wanneer ze de baby zien, schrikken ze en besluiten ze hem achter te laten. De zwerver neemt de baby mee en besluit hem te verzorgen. Vijf jaar gaan voorbij en ze leven nog steeds in armoede. Toch zijn ze gelukkig.

De moeder van het jongetje inmiddels rijk en beroemd en heeft spijt van haar daad. Ze komt af en toe zijn buurt opzoeken, onwetend dat John haar zoon is.

De politie is ervan overtuigd dat de zwerver niet voor het kindje kan zorgen en wil yhem laten ophalen door de kinderbescherming. Maar de armoedzaaier is inmiddels teveel gehecht aan het jongetje en probeert hem succesvol te redden. De film eindigt wanneer de moeder er via het briefje achter komt dat John haar zoon is en besluit zo hem en de zwerver bij haar te laten wonen.