Terug

ARCHIEF: De Fietser – met voordracht Wim Daniëls

Datum: vrijdag 26 april 2019
Locatie: Theater De Schuur

Impressie:

Een unieke voorstelling die wordt ingeleid door een lezing van Wim Daniëls met de documentaire De Fietser!

Voor reserveringen: cine7@cultuurmoerdijk.nl

De Fietser:

Uit een voortbewegende, deinende zwerm fietsers wordt zo nu en dan een enkeling gepikt en gevolgd: van een koerier, een bezorger, een mobiele fietsenmaker, een fysiotherapeut tot een migrantenfamilie en een slachtoffer in het fietsverkeer. Zij vertellen over hoe de fiets een bepalende rol speelt in hun leven.

De fiets is de rode draad die ons voert door het leven in de grote stad. Zij draagt als een muilezel de last van geluk en ongeluk met zich mee. Een voertuig als de cyclus van het leven.

Fietsen in de stad is zo’n alledaags gebeuren dat het bijna niemand opvalt. Maar dat is niet wat filmmaker en kunstenaar Kees Hin ziet: “Fietsen is een symfonie van de stad in beweging, vitaliteit; de spanning tussen geluk en ongeluk, van jong tot oud, rijk en arm”. Hij maakte er een bijna meditatieve film over die ons op filosofische wijze doet nadenken over de cyclus van het leven.

regie: Kees Hin / documentaire / Nederland 2018, 81 min. / Nederlands gesproken

Voordracht Wim Daniëls:

De film wordt ingeleid door Wim Daniëls. In 2018 schreef hij het boek “De Taal van de fiets”.

Hij vertelde eerder in Zevenbergen, en op radio en tv, over de liefde voor de fiets en hoe mensen die liefde fietsend, knutselend, reparerend , zingend en schrijvend ervaren. Zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. Wim vertelt over de beginjaren van de fiets en hoe mannen geprobeerd hebben de vrouwen van de weg te houden. En waarom zit de ketting rechts en niet links van het frame?

Een mooie avond voor de echte fietsliefhebber.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/fietsfanaat-daniels-neemt-de-historie-van-de-fiets-onder-de-loep-drie-sterren-~b34750de/