Terug

ARCHIEF: Marietta Petkova

Datum: zaterdag 26 mei 2018
Locatie: Het Arsenaal, Benedenkade 6, Willemstad

Impressie:

Pianiste Mariëtta Petkova

Marietta Petkova werd geboren in Roese Bulgarije. Na een 7-jarige studie aan het Muzieklyceum aIdaar, die zij op haar 18e jaar met een Gouden Medaille afsloot, studeerde ze een jaar aan de Muziek Academie te Sofia bij Lili Atanassova en Gina Tabakova. Daarna studeerde ze twee jaar aan de Hochschule für Musik in Wenen bij Paul Badura-Skoda, die over haar schreef: “Zelden heb ik een leerling gehad in wie intelligentie, gevoel en technische capaciteiten zo perfect in balans zijn. Ondanks haar jonge leeftijd is zij een volledig gerijpt artieste. Wanneer zij optreedt is zij compleet verzonken in de muziek en in staat om haar toehoorders diep te ontroeren.” In 1989/90 was zij ‘resident artist’ aan The Banff Centre for the Arts in Canada. In 1990 besloot zij zich in Amsterdam te vestigen, waar zij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium haar studie vervolgde, welke zij in 1994 afsloot met een ’10 met onderscheiding’. In een interview in het blad ‘Pianowereld’ zei Jan Wijn over haar:
“Marietta Petkova is wat je noemt een natuurtalent. Toen ik haar voor het eerst hoorde spelen dacht ik dat zij in een vorig leven ook al pianiste moet zijn geweest. De manier waarop ze haar handen op de piano zette en met de toetsen omging was voor mij heel nieuw. Ik had nog nooit iemand gezien met zoveel affiniteit voor muziek en voor de piano zelf.”
Inmiddels volgde zij sinds 1989 ook lessen bij de befaamde pianist/pedagoog György Sebök (1922-1999), vooral in het Zwitserse Ernen. Sebök bleek voor haar een leermeester van onschatbare waarde. “Alles wat ik nog zal leren zal van hem komen”, aldus Marietta Petkova in 1999.

Marietta Petkova was nog maar 10 jaar oud toen zij de Grand Prix van de National Piano Competition in Bulgarije won (1978). Daarna volgden prijzen in: Italië, Salerno 1981, Senigallia 1985, Enna 1989, Cantù 1993; Tsjechoslowakije, Ustinad Labem 1983: 1e Prijs en Tibor Katai Prijs op het Concours ‘Virtuosi di Pianoforte’; Bulgarije, Sofia 1983, Pleven 1984; Portugal, Lissabon 1987: Concours ‘Vianna da Motta’; Oostenrijk, Wenen 1988: Concours ‘Rombro Stepanow’; Zwitserland, Vevey 1989: 2e plaats op het befaamde ‘Concours Clara Haskil’. In Nederland was ze winnares op het Eduard Flipse Concours in 1990 (ex aequo) en van de Yamaha Music Foundation Award 1993. Vervolgens won zij de 3e Prijs op de Scheveningen International Music Competition in 1994. Ook werden haar in 1994 het Helge Domp Stipendium en de Toonkunst Jubileumprijs toegekend. In 1993 kreeg zij in Frankrijk de prestigieuze titel Lauréate Juventus van de Fondation Claude-Nicolas Ledoux namens de Raad van Europa.

Marietta Petkova concerteert inmiddels in heel Europa, in Noord-Amerika en in Japan, voornamelijk met solorecitals, maar ook in kamermuziekverband en als soliste bij o.a. het Orchestre de Chambre de Lausanne, het Concertgebouw Kamerorkest, het Residentie Orkest, Holland Symfonia, het Noord Nederlands Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, de Württembergische Philharmonie Reutlingen
en het Kammerorchester Arcata Stuttgart. Onlangs werd zij uitgenodigd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Regelmatig verschijnt zij op de belangrijkste Nederlandse podia. Noemenswaardige zalen in het buitenland: Beethovenhaus Bonn, Liederhalle Stuttgart, Théâtre de la Ville, Salle Pleyel en
Théâtre du Châtelet in Parijs, National Gallery in Washington, Palacio Nuñez in Madrid,
Tonhalle Zürich, Salle Paderewski in Lausanne, Victoria Hall in Geneve.
Zij trad op in diverse internationale festivals, zoals Montreux/Vevey, Carinthischer Sommer, St. Riquier, Lille, Juventus, Dijon, Rotterdam Philharmonic Philips Gergiev Festival, Yokohama International Piano Festival, Chopin Festival Parijs, het Zwitserse Festival der Zukunft en Flâneries
Musicales de Champéry.
Zij zal in elk geval werken van Chopin en Debussy uitvoeren.

Kaarten aan de zaal kosten € 17,50 of vooraf te reserveren bij Lenie Ozephius, tel 06-13508110; zij geeft u een banknummer voor de betaling.