Terug

ARCHIEF: Jurbena Jazz Band

Datum: zondag 11 maart 2018
Locatie: Restaurant Zaal van der Hooft

Impressie:

Jurbena Jazz Band
Edward Nuiten – cornet + zang
Franco van Ierland – cornet
Peter Sommer – trombone + zang
Jeroen Loose – klarinet + zang
Henk Hoeksma – banjo
Eduard Kaan – sousafoon
Ed Wijffels – piano
John van Ierland – wasbord

Omschrijving:
traditionele jazz in friscostijl

De Jurbena Jazz Band is een jazzband die zich heeft toegelegd op de “Frisco” stijl uit San Francisco. De band bestaat uit 8 muzikanten uit de Bredase en Tilburgse regio, waarvan twee cornettisten die bepalend zijn voor de sound. De band speelt in dezelfde bezetting als de Lu Watters’ Yerba Buena jazzband, die de friscosound heeft ontwikkeld tussen 1945-1950.

De Jurbena Jazz Band is een graag geziene gast op nationale en internationale festivals en speelde op Europa’s grootste jazzfestivals zoals Dresden, het Dixielandfestival in Cantanhede (Portugal), uiteraard Breda en Domburg. De band was winnaar van de Highest Mountain Jazz Award in Vaals, 2 keer winnaar van de jazzcontest in Megeve (Fr). Ze hebben een aantal tournees door Engeland en Duitsland gemaakt. Het hoogtepunt van het orkest is het vierdaagse optreden in de USA op het  Orange County Classic Jazzfestival in California , waar de band samenspeelde met oud muzikanten van Turk Murphy’s bands, de fameuze trombonist die de Friscostijl tot in de jaren ’80 vertolkt heeft. De band is bevriend met leden van South Frisco Jazzband die in de jaren 80 in Breda speelde en het Turfschip op z’n kop zette. Hierdoor heeft de band een aantal originele arrangementen van de South Frisco gekregen, die ze ten gehore brengen.

Met een recentelijk compleet vernieuwd repertoire speelt, zingt en danst de band voor het publiek, dat actief wordt betrokken bij het optreden. Door de typerende stijl, met sterke “after beat” en het overtuigende enthousiasme is een optreden van de Jurbena Jazz Band nooit twee keer hetzelfde.

Op de eerste CD van Jurbena speelt de pianist van de South Frisco Jazzband Robbie Rhodes mee. De tweede CD is in California opgenomen in de studio waar alle grote Friscobands hun opnamen deden en nog doen, zoals de High Sierra Jazzband, Titanic Jazzband etc. Op de derde CD zijn ook stukken met Angela van Rijthoven te horen. Zij vertolkt enkele stukken die nog steeds actieve zangeres Pat Yankee zong met Turk Murphy.