Terug

ARCHIEF: Het Randstedelijk Mannenkoor

Datum: zaterdag 27 oktober 2018
Locatie: Koepelkerk, Willemstad

Impressie:

Het Randstedelijk Mannenkoor is opgericht in juli 2000 in Spijkenisse. Sindsdien heeft het koor een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is een algemeen koor met een neutraal karakter, hetgeen tot uitdrukking komt in het repertoire. Dit bestaat onder meer uit populaire en klassieke liederen, hoogtepunten uit bekende musicals, vaderlandse liederen, negrospirituals en geestelijke muziek. Kort na de oprichting lukte het al om een geslaagd kerstconcert te organiseren. Na dit eerste concert volgden er nog veel succesvolle optredens in en buiten de regio. Ook werkte het koor mee aan opnames voor de film “Noordeloos” van de VPRO en aan het populaire VARA-programma Kopspijkers. Een aantal mannen werkten zelfs mee aan een opname voor een TV-commercial van de belastingdienst. Ook werkte HRM mee aan TV-opnames voor het Programma Nederland Zingt van de EO. Het koor was ook kortdurend te zien in het NCRV programma “Nederland Schoon”.
Het koor heeft als thuishaven Spijkenisse. Het streeft ernaar om jaarlijks één of meer concerten in de eigen regio te organiseren. Aan deze concerten hebben in het verleden al veel bekende musici meegewerkt.

Organist Arjan Breukhoven (18-05-1962) studeerde aanvankelijk orgel bij Jan Brandwijk en later orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij o.a. Wim van Beek en Bert Matter. Aan het conservatorium studeerde hij piano bij Albert Brussee. Tevens studeerde hij zang, improvisatie en koordirectie. In deze conservatoriumtijd kreeg hij ook les van de beroemde Franse organist en pedagoog Gaston Litaize. Tevens studeerde hij koor- en orkestdirectie aan de prof. Kurt Thomasstichting.
Arjan Breukhoven geeft jaarlijks, als pianist, organist, solistisch of als begeleider van solisten en koren, en als dirigent vele concerten in vele landen binnen Europa en in Australië. In 2016 had Arjan een viertal buitenlandse concerttournees op het programma staan, naar de USA, Oostenrijk en Duitsland. In 2017 waren er concerttournees naar de USA, Finland en Rusland.
Op 14 juni 2014 werd hem, ter gelegenheid van zijn grote verdienste voor de Franse orgelmuziek die hij wereldwijd uitvoert, door de Société Académique d’encouragement et d’éducation ‘Arts, Sciences et Lettres’ te Parijs zeer eervol de ‘Médaille d’ Argent’ (de zilveren medaille) uitgereikt. In 2007 kreeg Arjan het Draaginsigne in Zilver uitgereikt wegens zijn verdienste voor de Protestantse Kerk in Nederland.
Hij werkt als pianist regelmatig samen met nationale en internationale artiesten. Als pianist en als organist heeft hij een eigen, zeer veelzijdige stijl van improviseren ontwikkeld, zowel in de klassieke als in de lichte trend. Het grootste orgel waarop Arjan Breukhoven concerteerde was het 127 stemmen tellende orgel van de St. Patrick’s Basilica in de Australische havenplaats Fremantle. Arjan bespeelde wellicht als eerste Nederlandse organist het hoofdorgel van de Vaticaanse Sint Pieter, de beroemdste kerk ter wereld. Bovendien is Arjan Breukhoven dirigent van een drietal zeer grote koorverenigingen. Hij verleent jaarlijks zijn medewerking aan zo’n 450 concerten en diensten. Regelmatig werkt hij mee aan opnames voor radio- en televisieprogramma’s van verschillende omroepen in binnen- en buitenland. Als componist is hij bekend door zijn vele composities voor koor, orgel en andere instrumenten. Arjan Breukhoven is als organist verbonden aan de Hervormde Dorpskerk van Berkel en Rodenrijs.

Matthijs Breukhoven (17-01-1992) volgde zijn eerste pianolessen op de SKVR-muziekschool te Rotterdam. Daarna kreeg hij van organist Frank J. van Wingerden. Matthijs ontving van 2009 tot 2014 zijn orgellessen van Arjen Leistra (literatuur), organist van de Sint Janskerk te Schiedam en in 2012 van Gerben Mourik (improvisatie), organist van de Sint Michaelskerk te Oudewater. Ook studeerde hij in 2013 tijdens zijn verblijf in Australië bij Dominic Perissinotto, organist van de St. Patricks Basilica te Fremantle.
Sinds september 2014 studeert Matthijs hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) bij Bas de Vroome en Ben Van Oosten. Daarnaast krijgt hij improvisatielessen van Hayo Boerema en koordirectie van Wiecher Mandemaker. Kerkmuziek studeert hij bij Hanna Rijken en Arie Hoek.
Hij volgde masterclasses bij o.a. Wolfgang Zerer, Arie. J. Keijzer, Aude Heurtematte, Henry Fairs, Leo van Doeselaar, Sietze de Vries en Olivier Larry. Matthijs is organist van de Oude kerk te Rotterdam-Charlois en de Alexanderkerk te Rotterdam. Daarnaast is Matthijs dirigent van het Rotterdams Dameskoor.
Matthijs gaf concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk (o.a de St. Eustache in Parijs), Oostenrijk en Australië. In 2018 staan concerten in o.a. Nederland, Duitsland en Oostenrijk op het programma.
In juni 2015 won hij de 2e prijs bij zijn debuut bij het Govert van Wijnconcours in de Grote Kerk van Maassluis. Naast zijn muziek studies heeft Matthijs in 2013 zijn diploma MBO werktuigbouwkunde behaald.

Geerhard Abma is een talentvolle trompettist, afgestudeerd aan het conservatorium te Rotterdam. Hij is een muzikale duizendpoot en bespeelt diverse koperinstrumenten. Hij is een graag geziene gast bij veel kerkdiensten. Verder was hij te gast bij diverse televisie- en radio-opnames. Geerhard Abma en organist Matthijs Breukhoven kennen elkaar van het conservatorium en treden regelmatig samen op.