Terug

ARCHIEF: Duo Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst

Datum: zondag 25 februari 2018
Locatie: Moerdijkzaal Gemeentehuis Zevenbergen

Impressie:

Duo Pauline Oostenrijk & Enno Voorhorst
Pauline Oostenrijk – hobo
Enno Voorhorst – gitaar                                    fotograaf: Maurice Lammers van Buren

Omschrijving:
werken van Napoléon Coste, Astor Piazzolla, Heitor Villa-Lobos, Tom Eastwood

Van Argentinië tot Costa Rica en van romantische lyriek tot opzwepende ritmes: een afwisselend programma met voornamelijk Latijns Amerikaanse muziek. De gekozen componisten, zoals Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla en Egberto Gismonti, worden in hun land door alle lagen van de bevolking gezien als helden.

De combinatie hobo en gitaar is geen alledaagse, er is nauwelijks origineel repertoire voor gecomponeerd. Maar in deze kleurrijke verzameling Latijns Amerikaanse muziek, deels bewerkt door Enno Voorhorst, komen de expressieve lyriek van Oostenrijks hobo spel en de warmbloedige passie en ritmiek uit de gitaar van Enno Voorhorst zo prachtig samen, dat de luisteraar zich zal afvragen waarom componisten niet eerder aan deze combinatie hebben gedacht.

Enno Voorhorst, geboren in Den Haag 1962, groeide op in een familie van musici. Hij volgde lessen bij Hein Sanderink, Hubert Käppel en David Russell.
In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan. Hij speelde in de grote zalen van Nederland zoals Vredenburg, de Oosterpoort, de Anton Philipszaal en heeft uitnodigingen van Europa tot Azie en Amerika.

Zijn eerste CD met werken van Agustín Barrios Mangoré werd zeer lovend ontvangen. Roberto Brocamonte, een leerling van Barrios zelf, zegt over deze opname: “Het tremolo van Enno is volmaakt. In de vertolking lijkt het of ‘De Indiaan van Paraguay’ het speciaal voor deze handen heeft geschreven”.
Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries, Thomas Indermühle en Alex Klein. Daarnaast voltooide ze de hoofdvakstudie piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons en de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Sinds 1995 is Pauline als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Ze soleerde bij o.a. het Residentie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het orkest van de Westdeutsche Rundfunk Köln, het Salzburger Kammerorchester, het Prague Symphony Orchestra, l’Orchestre d’Auvergne en het Orkest van het Oosten.

Inmiddels is ze ook actief als schrijfster van columns en korte verhalen en draagt regelmatig verhalen voor uit o.a. haar bundel ‘De geest van Stotijn en andere verhalen’