Terug

Ventoux


Omschrijving:

Voor reserveringen; cine7@cultuurmoerdijk.nl

Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

De filmversie van Ventoux komt sneller ter zake dan het boek, dat eerst vooral de sfeer van de jaren tachtig beschrijft. Die zomerse sfeer van 1982 zit nog wel overtuigend in de film, dankbaar geholpen door de muziek van toen (The Cure, The Jam!) maar de nadruk ligt toch op het heden. De vier volwassen acteurs zijn prima op elkaar ingespeeld – je gelooft door het ouwe jongens krentenbrood-sfeertje meteen dat ze elkaar al jaren kennen.

In de jaren tachtig-scènes worden alleen Bart en Peter personages van vlees en bloed, maar ze zijn dan ook de hoofdpersonen. Ook Abbey Hoes is uitstekend als Laura en overtuigender dan Maruschka Detmers als de volwassen Laura. En de wielerscènes op de berg waar de film zijn titel aan ontleent zijn prachtig gefilmd. Ventoux is – ook voor wie het boek heeft gelezen – een mooi drama over mannenvriendschap, bergop én bergaf.