Terug

The Farewell Party


Omschrijving:

Van een film als The Farewell Party, een gitzwarte komedie over dood en euthanasie, zou je verwachten dat-ie gemaakt is in een zeer geëmancipeerd en bovenal geseculariseerd land, door het gemak waarmee de makers taboes behandelen. Maar nee, deze gedurfde productie komt uit Israël, waar het orthodoxe geloof nog altijd belangrijk is en religieuze kritiek niet altijd wordt gewaardeerd.

Een groep vrienden bouwt in een bejaardentehuis een doe-het-zelf-euthanasie-machine met het doel om hun vriend, die een terminale ziekte heeft, te helpen. Wanneer anderen over de machine horen beginnen steeds meer mensen om hun hulp te vragen, waardoor de groep vrienden voor een emotioneel dilemma komt te staan.

Het zijn vooral de grijze acteurs en actrices die de lach en de traan weten te ontlokken. De vriendschap tussen de oudjes komt als echt over, en zelfs de ietwat infantiele pogingen om hun jeugd te herbeleven – naakt in een plantenkas zitten – zijn geloofwaardige acties. De meeste acteurs zijn grote namen in de Israëlische cinema en op toneel.

Geregisseerd door Tal Granit en Sharon Maymon, met Ilan Dar, Levana Finkelstein en Ze’ev Revach